13 juni Goteborg - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Irma Duijvenboden - WaarBenJij.nu 13 juni Goteborg - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Irma Duijvenboden - WaarBenJij.nu

13 juni Goteborg

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Irma

15 Juni 2009 | Zweden, Stockholm

13 Juni 2009.
Vroeg vertrokken vanuit Varberg richting Goteborg. Mooi landschap onderweg gezien. Ook zagen we steeds vaker wat blauws tussen al die witte/grijze wolken, dat gaf ons hoop op een drogere dag.
Na ongeveer een uurtje kwamen we bij onze camping vlakbij Goteborg aan. Hier konden we al op en na de camper gestald te hebben zijn we gelijk op pad gegaan. Met de bus zijn we naar het centrum van Goteborg gereden.
Als eerste zijn we gaan wandelen naar Gamla Haga. Dit is de vroegere arbeiderswijk van de stad en een van de weinige plaatsen om het oude Goteborg te ervaren. Allemaal keienstraatjes (loopt echt heerlijk met een buggy maar niet heus), binnenplaatsjes en houten huisjes met overal winkeltjes en cafés. Midden in deze wijk ligt het achthoekige fort: Skansen Kranen. Dit is een fort met een gouden kroon erbovenop. Het ligt op de piek van de Skanberget. In 1687 gebouwd om de stad te berschermen tegen aanvallen uit het zuiden. Skanberget is een mooi park met uitzicht over de stad. Nadeel: is alleen te bereiken door een hele hoge steile trap! Leo en Sterre zijn eerst gegaan. Sterre heeft het bijna helemaal zelf omhoog geklommen!! Ik bleef beneden met de spullen. Later bedacht ik me en ben ik toch maar met de wagen en al de trap op gegaan. Zware klim maar de moeite waard. Zeker nu het zonnetje volop scheen. Hierna zijn we gaan wandelen richting de haven. Vlak voor de havenligt het Maritima Centrum. Een van ’s werelds grootste drijvende scheepsmusea. Je kon o.a. op en in een onderzeeer en een torpedoboot.Aangezien Sterre in de wagen in slaap was gevallen ben ik lekker op een terrasje in het zonnetje gaan zitten en is Leo de boten alleen gaan bekijken. Was achteraf maar goed ook want het was met Sterre in de wagen en met Sterre zelf lopend niet te doen geweest. Er waren 7 boten waar je op en in mocht kijken. Er interessant waren natuurlijk de marine schepen en de onderzeeer. Op alle boten hadden ze het weer zo ingericht zoals het er vroeger ook uitzag. Zelfs met poppen zodat het het net echt uitzag. Bij elke vertrek stond een bordje wat voor ruimte het was en voor wie die ruimte was. De vertrekken van de capitein was stukken luxer dan die van de matrozen! Ook de eetvertrekken verschilde nogal want niet iedereen zat bij elkaar te eten. De torpedoboot en de onderzeeer waren erg indrukwekkend. Overal gangetjes en erg smal en klein. Zeker beneden in het schip was het klein en de metertje en schakelaars waren niet te tellen. Overal liepen buizen en meetapparatuur stond er genoeg. Ook in de onderzeeer was het erg klein je moest door kleine openingen heen om van de ene ruimte naar de andere ruimte te gaan. Al met al erg gaaf om gezien te hebben.
Het was heerlijk in het zonnetje en heb me alvast een beetje ingelezen op de volgende bestemmingen. Toen Leo terugkwam zijn we een lekker ijsje gaan halen en ging onze wandeling verder. We kwamen langs het operagebouw, de haven met daarin de Viking (een van ’s werelds weinige bewaard gebleven viermastbarken) ligt hier permanent en wordt gebruikt als hotel, cafe. Ook hadden we uitzicht op Goteborg “Utkiken” die door Gotenborgers “de Lipstick”word genoemd. Met zijn 86 m boven de zeespiegel een schitterend uitzicht.
Via de Torsten Hendriksvoetbrug kwamen we in een groot winkelcentrum. Waar we even gewinkeld hebben. Ook hebben we hier bij de Mac wat gegeten. Om 18:00 uur gingen de winkels dicht en zijn we weer in de richting van het busstation gelopen. Ik wilde nog even langs Goteplaatsen. Dit is een groot plein met o.a. het stadstheater en de stadsbibliotheek. Op het midden van het plein staat het symbool van Goteborg: een enorm beeld van Poseidon met daaromheen water. Toen wij er waren was er een Zweed in aan het snorkelen. Het zag eruit of ie zijn vrijgezellenfeest had oid.Hier vlakbij was nog het amusementspark van Goteborg, dus we zijn nog maar even doorgelopen. Erin gegaan zijn we niet, maar mochten we op de terugweg nog tijd over hebben dan is het het bezoeken waard.
Toen eindelijk naar de bus. Helaas bleken we de nieuwe dienstregeling op de camping gehad te hebben die 14 juni pas inging. Nu waren de tijden anders en hadden we de bus net gemist, een uur wachten dus! Nog even wat lekkers gekocht en toen maar gaan wachten. Gelukkig zaten we in het zonnetje.
Op de camping hebben we zelfs nog even buiten gezeten, dus zowel qua weer als qua vermaak een leuke dag gehad!