28 en 29 juni Oslo
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Irma
29 Juni 2009 | Noorwegen, Oslo
Na helemaal lek te zijn gestoken door de muggen zijn we niet al te lang gebleven op de camping. Op naar Oslo.
In Oslo aangekomen hebben we een camping uitgekozen. Deze lag hoger dan de stad waardoor we dus een mooi uitzicht hadden. We waren er al vroeg maar omdat het zondag was besloten we niet de stad in te gaan. De winkels waren toch dicht en ook was het wel heel erg heet. Nog heel even een stukje gaan wandelen maar ook dat was eigenlijk veel te heet! Badkleding aan en relaxen dus maar. Dat hebben we dan ook de hele middag en avond gedaan en was ook wel eens lekker. Lekker geluierd en in de zon gezeten. Sterre heeft heerlijk genoten van haar badje en heeft ons vele malen afgekoeld met een emmertje koud water wat ze over ons heen leegde.
Normaal zijn we pas eind van de middag op de camping. Om elf uur ’s avonds was het nog warm.
Het is trouwens wel te merken dat we weer lager in Noorwegen komen, want het wordt hier ’s avonds wel een beetje schemerig (of het echt donker wordt durf ik niet te zeggen).
29 juni
Vroeg eruit en deze keer stonden we op een luxere camping wat betekende dat we lekker verse broodjes konden gaan halen. (Camping kostte ook 2x zoveel als de nacht ervoor maar dat zal ook wel door de ligging in Oslo komen). De rest van de dag lekker geluierd en in de zon gezeten. Sterre heeft heerlijk genoten van haar badje en heeft ons vele malen afgekoeld met een emmertje koud water wat ze over ons heen leegde.
De volgende dag de camper ingepakt en op naar het centrum. Hier vonden we een mooi parkeerplekje in het centrum. In een van de folders over Oslo zagen we dat ze hier ook een hop-on hop-off bus hebben en daar zij we naar opzoek gegaan. Zo zijn we de hele dag door de stad gegaan en hebben we verschillende stops gemaakt.
Als eerste het koninklijk paleis midden in de stad. Sterre vond de wachten die er stonden helemaal niks! Zeker niet toen ze ook nog eens gingen marcheren en er een wisseling van de wacht plaatsvond. Dit was overigens vroeger dan normaal. Of dit nu was vanwege de hitte of vanwege de vele toeristen, geen idee, maar was wel leuk om te zien. Je mocht ook met ze op de foto maar dat hebben we Sterre maar niet aangedaan.
Achter het koninklijk paleis was een mooi (koel!) park met eendjes dus Sterre’s dag was weer goed. Via de winkelstraat doorgelopen naar e volgende opstapplaats van de bus. Deze bracht ons naar Bygdoy (het bewoonde eiland), het middelste gedeelte van de Oslofjord.
Toen we hier uitgestapt waren moesten we echt eerst wat eten en drinken. We hadden geluk: er stond hier een Hollandse poffertjes kraam. Heerlijk poffertjes met aardbeien (Sterre en Leo) en poffertjes met appel en ijs gegeten.
Daarna naar het Frammuseum. Hier ligt het meest beroemde poolschip: Fram. Tijdens de derde expeditie met deze boot werd in 1911 door Ronald Amunsen de eerste valg op de Zuidpool geplant.
De schoener is ontworpen (Colin Archer) en speciaal gecontrueerd om te voorkomen dat dee door pakijs werd verpletterd. Tijdens de eerste expeditie (1893-1896) raakte hij vastgevroren. Door de ronde vorm werd het omhoog gedrukt het ijs op en is hier onbeschadigd blijven liggen totdat het ijs weer smolt. Een indrukwekkend schip om te zien (je mocht er ook in) en interessant om de verhalen over de expedities te lezen.
Hier buiten lag nog het eerste poolreizigersschip Gjoa.
Met de bus weer terug naar het centrum eb daar langs verschillende mooie bouwwerken gelopen: het raadhuis, het nationaal theater en het Akershus Slott (Ford). We wilde nog naar het Forvarsmuseum maar deze konden we niet vinden. Achteraf bleek de camper op een paar minuten hier vanaf te staan, maar toen hadden we geen tijd meer.
Om te voorkomen dat we de volgende dag ver moesten rijden in de hitte zijn we nu maar alvast op weg gegaan. Na circa 115 km reden we Noorwegen uit.
Met wat stop om te eten en even de benen te strekken kwamen we na … km iets voorbij Gothenborg een Ikea tegen.. Hier stonden al 2 caravans op de parkeerplaats en daar zijn we bij gaan staan. Na 10-en wordt het toch lastig inchecken en het is zonde van het geld aangezien we toch vroeg willen vertrekken. Slapen bij de Ikea dus.
29 juni
Hier buiten lag nog het eerste poolreizigersschip Gjoa.