23 juni Borg, A, Moskenes-Bodo
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Irma
25 Juni 2009 | Noorwegen, Kabelvåg
Hoe mooi als het weer gisteren was, des te slechter is het vandaag. De lucht is een grijze massa waar de ene regenbui na de andere uit komt vallen. En volgens het weerbericht bij de receptie houdt ie dit ook nog 2 dagen. Balen.
We vervolgen vandaag onze weg over de Lofoten. Vanuit Kabelvag gaan we richting het eiland Vestvagoy. In Borg is een Vikingmuseum wat ons wel een leuke stop lijkt. Het blijkt echter een openluchtmuseum te zijn. Op zich erg leuk, alleen niet met dit weer. We hebben de wandeling naar het Vikingschip gemaakt maar echt blij werden we er niet van. Met mooi weer zou dit wel een erg leuk museum zijn. Allerlei ambachten werden uitgeoefend en je mocht bijv. meevaren op het Vikingschip en met pijl en boog schieten.
Via veel tunnels, bruggen en soms erg smalle en heuvelachtige bergweggetjes kwamen we rond half 4 aan in Moskenes. Hier wilden we de boot terug naar het vasteland nemen, de boot zou pas om 19:30 uur vertrekken en hoewel we er ruim van te voren moesten zijn om zeker te zijn van een plekje was dit wel erg vroeg. We hadden al besloten dat als we tijd genoeg zouden hebben, we naar het nog zuidelijker gelegen plaatsje A zouden gaan. Dit oude vissersdorpje is het eind van de hoofdweg en bestaat uit meerendeel musea. Het halve dorp is een openlucht museum. Ook was hier het stokvismuseum. Buiten hingen er op verschillende plaatsen honderden stokvissen te drogen. Erg lekker ruiken deed het er dus niet. De hele regio staat in het teken van de stokvisvangst dus overal zag je nog lege stellages staan waar de vis komt te drogen. Dit was op zich ook een leuk dorpje maar met slecht weer ook wat minder. De weg ernaartoe was ook niet al te fijn dus zijn we maar op tijd weer vertrokken nar de boot zodat we niet hoefden te haasten.
Om een ur of 5 stonden we in de rij voor de boot naar Bodo en begon het wachten. Iets over half 8 vertrok de boot en we hadden er op gerekend dat we daar wel zouden kunnen eten, helaas veel meer dan taart, chips en en broodje worst was er niet en we konden ook niets meer uit de camper halen dus ons avondeten bestond uit chips en een broodje worst en om de tijd te doden (wat was het een saaie tocht) later nog een ijsje. De boot ging ook veel meer heen en weer dan we verwacht hadden, maar gelukkig hadden we er alledrie gen last van. Leo zeker niet want die sliep als enige van ons drietjes.
Om half 12 waren we op onze bestemming en moesten we nog op zoek naar een slaapplaats. Campings genoeg hadden we verwacht maar nee hoor , geen camping/parkeerplaats te bekennen. De eerste camping die we zagen (om half 2!) was natuurlijk dicht. We wilden daar al gewoon onze camper neerzetten en het dan de volgende ochtend betalen, maar een Noorse camper die ook op de boot was geweest, ging nog verderop. Daar was ook nog een camping zei de Noor. We dachten als er iemand is die zo laat nog een plaats kan regelen, dan is het de Noor wel. Volgen dus maar!!!! Een kwartiertje later kwamen we inderdaad op een camping en de Noor belde de campingeigenaar gewoon uit zijn bed en we mochten gaan staan. 2 uur ’s nachts konden we dus eindelijk gaan slapen (hoewel Sterre al sliep sinds we van de boot af gingen). Het was dus maar goed dat Leo een paar uurtjes geslapen had op de boot, want die klaarwakker en vond het dus op zich best lekker om ‘s nachts door de stad (voor het eerst hadden we in Noorwegen echt het idee van een stad) te rijden in plaats van overdag.